Shilajit: Wat is het? - Werking & Bijwerkingen (2024)

Shilajit is een unieke harsachtige substantie, afkomstig uit de rotsen van het Himalayagebergte. Het wordt al eeuwenlang geprezen in traditionele geneeswijzen voor zijntherapeutische eigenschappen.

In onze moderne tijd wint Shilajit aan populariteit, mede dankzij wetenschappelijk onderzoek dat erg positief is over de mogelijkheden. Maar wat is Shilajit precies, en wat maakt het zo speciaal?

Het artikel in het kort:

  • Wat is Shilajit?: Oorsprong, samenstelling & traditioneel gebruik.
  • De werking: Wat zegt de wetenschap?
  • Gezondheidsvoordelen: Energie & immuunsysteem
  • Mogelijke bijwerkingen: Advies & veiligheid.
  • Supplement kiezen: Waar op te letten.

Wat is Shilajit?

Shilajit wordt vaak beschreven als een wonder van de natuur. Het is een krachtig en veelzijdig natuurlijk supplement. Het ontstaat door langzame ontbinding van plantenmateriaal en wordt al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt.

Oorsprong en samenstelling

  • Herkomst: Shilajit komt voornamelijk voor in de bergachtige regio's van de Himalaya, het Altai-gebergte en de Kaukasus.
  • Samenstelling: Het bestaat uit een complexe mix van mineralen, fulvinezuur, humuszuren, en een unieke samenstelling van sporenelementen.

Traditioneel Gebruik

In de traditionele geneeskunde wordt Shilajit voornamelijk gebruikt vanwege de mogelijke revitaliserende en verjongende eigenschappen. Het wordt gebruikt om de vitaliteit te verhogen en de gezondheid te bevorderen.

Shilajit: Wat is het? - Werking & Bijwerkingen (1)

Shilajit werking: dit zegt de wetenschap

De veelzijdigheid van Shilajit heeft de aandacht van wetenschappers getrokken, resulterend in boeiende studies naar de effecten en voordelen ervan.

Van onderzoek naar de effecten op testosteronniveaus tot onderzoeken over antioxidante eigenschappen, de wetenschap begint de traditionele claims over Shilajit te onderzoeken.

De werking van Shilajit op testosteron*

Een van de meest besproken eigenschappen van Shilajit is het mogelijke effect op testosteronniveaus. Verschillende studies hebben dit onderzocht, meteen aantalbijzondere bevindingen.

Een onderzoek heeft aangetoond dat Shilajit een effect kan hebben op testosteronniveaus. In dit dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische onderzoek onder gezonde vrijwilligers tussen 45 en 55 jaar, toonde de behandeling met Shilajit gedurende 90 dagen aan dat het de totale testosteron, vrije testosteron en dehydroepiandrosteron (DHEAS) meer verhoogde in vergelijking met een placebo. De niveaus van de andere geslachtshormonen bleven goed behouden​ [1].

Dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinisch onderzoek houdt in dat de proefpersonen niet wisten of ze Shilajit kregen of een placebo. Een placebo is een geneesmiddel zonder werkende stof, wat ook voor effecten kan zorgen, doordat de proefpersonen denken dat het werkt.

Recente studies hebben de effecten van een gezuiverde, organische vorm van Shilajit onderzocht. Deze studies hebben zich gericht op de mogelijk toename in testosteron als gevolg van Shilajit suppletie.

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat suppletie met Shilajit leidde tot een toename van vrij testosteron, totaal testosteron en dehydro-epiandrosteron (DHEA) met 19-31% bij gezonde mannen. Deze toename in hormoonniveaus is geassocieerd met een verbetering in spiermassa en spierkracht.

De werking van shilajit op spierkracht en vermoeidheid*

Naast het effect op testosteron, heeft onderzoek ook de effecten van Shilajit op spierkracht en vermoeidheid onderzocht. Een studie in het 'Journal of the International Society of Sports Nutrition' biedt waardevolle inzichten.

De studie richtte zich op de effecten van 8 weken Shilajit suppletie bij recreatief actieve mannen. Het onderzocht de veranderingen in maximale vrijwillige isometrische contractie (MVIC) kracht, piek koppel bij concentrische contracties (spierbeweging, waarbij je de spier samentrekt), en de afname in kracht als gevolg van vermoeidheid.

MVIC is een spierbeweging, waarbij je wel kracht levert, maar niet beweegt. Een voorbeeld is een plank of wallsit.

Voor de groep met de hoogste dosis Shilajit (500 mg per dag) werd een significant kleinere afname in MVIC na een vermoeiende protocol waargenomen, vergeleken met de lagere dosis en placebo groepen [2].

Dit suggereert dat Shilajit, vooral in hogere doseringen, kan helpen bij het behouden van maximale spierkracht en mogelijk bijdraagt aan een beter herstel na intensieve inspanning.

In het kort:Shilajit is afkomstig uit de Himalaya en is traditioneel gewaardeerd en veel onderzocht voor zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Studies tonen aan dat Shilajit mogelijk testosteronniveaus kan verhogen en spierkracht en herstel kan verbeteren, wat het een veelzijdig supplement maakt voor zowel hormonale balans als fysieke prestaties. Hier moet wel nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Gezondheidsvoordelen van Shilajit*

Shilajit staat niet alleen bekend om zijn positieve effecten op testosteron en spierkracht, maar biedt ook andere mogelijke gezondheidsvoordelen:

  1. Shilajit ondersteunt de gewichtsbeheersing.*
  2. Shilajit ondersteunt de seksuele functie van mannen en vrouwen.*
  3. Shilajit ondersteunt de mentale en cognitieve functie.*

Hier moet wel nog meer onderzoek naar worden gedaan.

    Shilajit bijwerkingen

    Shilajit is over het algemeen veilig met weinig bekende bijwerkingen. De meeste gebruikers ervaren geen ernstige problemen. Toch is het goed om bewust te zijn van enkele zeldzame, milde bijwerkingen.

    Milde en zeldzame bijwerkingen

    Bij een kleine groep mensen kunnen lichte spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel of lichte maagpijn optreden, vooral bij hogere doseringen. Allergische reacties zoals huiduitslag of jeuk komen ook zelden voor.

    • Milde spijsverteringsklachten: Zoals een opgeblazen gevoel of lichte maagpijn, vooral bij een hogere dosering.
    • Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen er gevallen van allergische reacties zijn, zoals huiduitslag of jeuk.

    Veiligheid en dosering

    Belangrijk is dat recente studies, waaronder die over de effecten van Shilajit op testosteronniveaus en spierkracht, geen significante bijwerkingen hebben gerapporteerd bij doseringen tot 500 mg per dag. Deze bevindingen ondersteunen de veiligheid van Shilajit bij aanbevolen doseringen.

    Advies voor gebruikers

    Begin altijd met een lage dosis om het lichaam te laten wennen en verhoog deze geleidelijk. Overleg met een gezondheidsprofessional is aan te raden als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

    In het kort:Shilajit is overwegend veilig met zeldzame, milde bijwerkingen zoals spijsverteringsklachten en allergische reacties bij hogere doseringen. Het biedt diverse gezondheidsvoordelen, waaronder ondersteuning van mentale en cognitieve functies*, gewichtsbeheer* en de seksuele functie bij mannen en vrouwen.*

    Shilajit supplementen: Waar moet je op letten?

    Bij het kiezen van Shilajit supplementen zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden om de beste kwaliteit en effectiviteit te garanderen.

    1. Fulvinezuurgehalte: Het meest belangrijke bestanddeel van Shilajit is fulvinezuur. Zoek naar supplementen die een specifiek percentage fulvinezuur bevatten, zoals 20%. Dit verzekert je ervan dat je de essentiële actieve component binnenkrijgt.

    2. Dosering per capsule: Een dosering van 500 mg per capsule is aanbevolen. Dit komt overeen met de dosering die in onderzoeken is gebruikt en als veilig is bestempeld, terwijl het ook de voordelen biedt die in de studies zijn aangetoond.

    3. Onafhankelijk getest: Kies supplementen die door een onafhankelijk laboratorium zijn getest. Dit biedt een extra laag van zekerheid over de kwaliteit, zuiverheid en veiligheid van het product.

    4. Gepatenteerde vorm van Shilajit: Idealiter bevatten de supplementen een gepatenteerde vorm van Shilajit. Dit duidt op een zuiver, hoogwaardig product dat niet is blootgesteld aan hoge temperaturen, wat de zuiverheid en effectiviteit kan beïnvloeden

    Shilajit van Vital Nutrition

    Shilajit: Wat is het? - Werking & Bijwerkingen (2)

    DeShilajit van Vital Nutritionbevat het hoogwaardige Shilajit extract van Sabinsa®. De capsules bevatten 500 mg aan shilajit extract dat bestaat uit 20% fulvinezuur.

    • Premium Shilajit van Sabinsa®
    • Gestandaardiseerd met20% fulvinezuur
    • Geproduceerd in Nederland
    • Getest door een onafhankelijk laboratorium

    Bekijk product

    Alles kort samengevat

    Shilajit is een waardevol natuurproduct met een rijke geschiedenis in traditionele geneeswijzen. Wetenschappelijk onderzoek is positief als het gaat om de potentiële voordelen ervan.

    Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal mild, wat Shilajit een veilige optie maakt voor de meeste gebruikers.

    Bij het kiezen van supplementen is het belangrijk om te letten op fulvinezuurgehalte, dosering, kwaliteitscontrole en gepatenteerde vormen.

    Shilajit: Wat is het? - Werking & Bijwerkingen (2024)

    References

    Top Articles
    schedule - Tłumaczenie po polsku
    payment date - Tłumaczenie po polsku
    Creepshotorg
    Kreme Delite Menu
    DPhil Research - List of thesis titles
    Genesis Parsippany
    Terrorist Usually Avoid Tourist Locations
    What spices do Germans cook with?
    Top Scorers Transfermarkt
    Don Wallence Auto Sales Vehicles
    Eric Rohan Justin Obituary
    Zitobox 5000 Free Coins 2023
    Shaniki Hernandez Cam
    Bed Bath And Body Works Hiring
    Florida (FL) Powerball - Winning Numbers & Results
    Pwc Transparency Report
    Washington, D.C. - Capital, Founding, Monumental
    Worcester On Craigslist
    Grab this ice cream maker while it's discounted in Walmart's sale | Digital Trends
    Dr Adj Redist Cadv Prin Amex Charge
    Craigslist Free Stuff Merced Ca
    Charter Spectrum Store
    The best TV and film to watch this week - A Very Royal Scandal to Tulsa King
    Sadie Proposal Ideas
    Gentle Dental Northpointe
    Allybearloves
    Free Personals Like Craigslist Nh
    Filthy Rich Boys (Rich Boys Of Burberry Prep #1) - C.M. Stunich [PDF] | Online Book Share
    Craigslist Alo
    Raw Manga 1000
    Elite Dangerous How To Scan Nav Beacon
    Harbor Freight Tax Exempt Portal
    Revelry Room Seattle
    Puretalkusa.com/Amac
    Edward Walk In Clinic Plainfield Il
    Vitals, jeden Tag besser | Vitals Nahrungsergänzungsmittel
    Maybe Meant To Be Chapter 43
    Chris Provost Daughter Addie
    Metra Schedule Ravinia To Chicago
    Telegram update adds quote formatting and new linking options
    That1Iggirl Mega
    Joey Gentile Lpsg
    Updates on removal of DePaul encampment | Press Releases | News | Newsroom
    Emily Tosta Butt
    Best GoMovies Alternatives
    Rage Of Harrogath Bugged
    Grand Valley State University Library Hours
    Craigslist/Nashville
    Borat: An Iconic Character Who Became More than Just a Film
    Smoke From Street Outlaws Net Worth
    Ciara Rose Scalia-Hirschman
    2121 Gateway Point
    Latest Posts
    Article information

    Author: Lidia Grady

    Last Updated:

    Views: 5952

    Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

    Reviews: 80% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Lidia Grady

    Birthday: 1992-01-22

    Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

    Phone: +29914464387516

    Job: Customer Engineer

    Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

    Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.